zondag 8 juli 2018

Foto’s 8 juli













8 juli

Nadat we lekker uitgeslapen waren hebben we de wandelschoenen aangetrokken en stonden om 9.15uur weer paraat om naar het kerkje van Oppdal te lopen dat uit 1651dateerde.
Op internet hadden we gezien dat er vandaag een Hoogmis was om 11.00uur.
We wilden er voor die tijd zijn anders konden we niet binnen kijken en meestal was dat echt de moeite waard.
We vielen met onze neus in de boter, in de Hoogmis werden twee babietjes gedoopt en naar Noors gebruik waren er veel vrouwen en mannen in klederdracht.
Twee vrouwen hebben we mogen fotograferen, de mannen liepen meteen de kerk in maar zagen er ook traditioneel uit met knikkenbockers en lange gebreide kousen in Noors motief.
Zelfs kinderen waren gehuld in klederdracht.
Bij de kerk stond ook een mijlpaal, nog 153km naar Nidaros, en omdat we vandaag een rustdag hadden zijn we erbij gaan liggen met de pootjes omhoog.
Met de zelfontspanner nog een hele toer :-)
Daarna bezochten we “Gravfeltet pår Vang”, een groot stuk land waar meer dan 750 grafheuvels liggen uit de tijd van de Vikingen.
In de jaren zestig zijn er acht geopend en bleek dat de grote graven leeggeroofd waren en de kleintje waren nog intact.
De grotere graven waren waarschijnlijk van de welgestelden en omdat er geld, sieraden en kleding mee het graf inging voor in het Hiernamaals, waren dieven vooral in die graven geïnteresseerd.
Toen er 20 jaar terug een stel dennenbomen omwoeien, vond men tussen de wortels gereedschap en sieraden uit de vroege ijzertijd, zo’n 500 jaar voor Christus.
In Vang zijn de grafheuvels nog te vinden, in Strand en Rise zijn ze zo goed als verdwenen door culivatie en boeren die er landbouwgrond van hebben gemaakt.
We hebben er zeker een half uur doorheen geslenterd.
In Oppdal bij de banketbakker hebben we heerlijk in het zonnetje koffie gedronken met iets lekkers.
Zowaar waren er twee supermarkten open waar we lekker zalm en pasta kochten voor vanavond.
Weer terug in het huisje bleek dat we toch ruim 20km hadden gelopen.
Nu even de was doen en morgen weer op pad richting Trondheim.