zaterdag 7 augustus 2021

Schwabenheim - Koblenz

 Er stonden een paar dingen op onze lijstjes die we graag wilden deze vakantie.

Het varieerde van dingen doen, dingen zien, dingen eten en dingen kopen.
Van dat laatste natuurlijk niet teveel want extra gewicht moesten we zelf verplaatsen.
Maar tot één van die dingen behoorde de glazen puzzelstukken die we in Venetië hadden gekocht, ijzeren plaatjes voor op Sieb zijn wandelstok, een lakstempel met een klavertje 4 en een stuk spek om thuis pasta carbonara te kunnen maken.
Vanmorgen bij het ontbijt kon ik iets van mijn lijstje strepen.
Sinds we door Duitsland fietsen wil ik graag al die heerlijke vleeswaren proeven en in het hotel stond bij het ontbijtbuffet een schaal met veel soorten worst en ham.
Een lekker knapperig broodje en een scala aan worst en ham sierden mijn bord.
Hausmacher, grove leverworst, cervelaatworst in diverse smaken, bloedworst met gekruide spekjes en rauwe en gekookte ham.
De hausmacher ging in de herhaling, heerlijk!
Rond 8.15 fietsten we weg richting Koblenz met een leuk plan maar of het haalbaar was???
Het was ongeveer 23km naar Bingen waar we de Rijn weer zagen.
Vanuit Bingen vertrok er twee maal per een boot naar Koblenz maar we wisten niet hoe laat.
Langs onze route kwamen we de rederij tegen en de dame achter het loket deed ons een goede tip aan de hand.
Om 11.15 de boot naar St.Goar, daar 3 uur doorbrengen en dan door naar Koblenz waar we om 18.00 zouden aankomen of om 16.30 vertrekken uit Bingen en om 20.00aankomen in Koblenz.
Beiden vonden we geen optie dus ging het plannetje bijna niet door.
Bijna, want Sieb kwam met het idee om de eerste boot naar St.Goar te nemen en van daaruit naar Koblenz te fietsen.
En zo geschiedde.
We stapten aan boord met zo’n 30 anderen maar tegen de tijd dat wij de fietsen “geparkeerd” hadden waren alle stoelen op het dek bezet.
Het was grijs weer dus echte fotogenieke foto’s zouden het toch niet worden en dus zochten we ons heil staand op de achtersteven.
Na 10minuten kwamen er uit die grijze lucht wat regendruppels waarop de meeste mensen niet wisten hoe snel ze naar binnen moesten en wij de stoelen voor het uitzoeken hadden :-)
Eerlijk, het regende niet eens, we werden er niet eens nat van!
In de loop van de boottocht werd het steeds beter weer met wat blauwe lucht.
De Rijn is altijd belangrijk geweest als vaarweg en dat was aan alle burchten en ruïnes hoog boven het water goed te zien.
De meeste burchten werden in de 17de eeuw verwoest door Franse troepen maar in de 19de eeuw door rijke stinkers bijna allemaal weer herbouwd.
In de Middeleeuwen moesten schippers die van Bazel naar Rotterdam vaarden zo’n 60keer tol afdragen, pas na 1868 werd de Rijn tolvrij.
De boot had een behoorlijke snelheid dus als ik dacht een foto te willen maken, moest ik dat meteen doen anders had ik het nakijken.
Of ik zag iets moois en juist dan maakte de rivier een bocht.
Ach, het was toch niet zulk fotogeniek weer :-)
In St.Goar stapten we op de fiets en reden langs de Rijn van het ene mooie plaatsje naar het volgende mooie plaatsje en op naar Koblenz.
Daar vonden we een plekje op de camping precies bij het punt waar Rijn en Moezel samenkomen, de Rijn met groenig en de Moezel met donker water.
Vanuit de tent kijken we over het water naar een reusachtig standbeeld van keizer Wilhelm I en naar de enorme rotsvesting Ehrenbreitstein.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten